Dünya Engelliler Günü'nde Özel Gereksinimli Bireyler İçin Eğitimde Fırsat Eşitliği Konulu Etkinlik Düzenlendi

Üniversitemiz Eğitim Fakültesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Özel Eğitim Topluluğunun katkılarıyla ‘’Özel Gereksinimli Bireyler ve Eğitimde Fırsat Eşitliği’’ etkinliği düzenlendi. Nurettin Topçu Konferans Salonu’nda düzenlenen, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Odluyurt’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Küçükçene, Eğitim Fakültesi öğrencilerimiz, akademik personelimiz ve idari personelimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Özel Eğitim Bölümü öğrencilerimizin İstiklal Marşı’nı ve Şenay Yüzbaşıoğlu’nun ‘Sev Kardeşim’ şarkısını işaret dili ile okumasıyla devam etti.
Açılış konuşması gerçekleştiren Özel Eğitim Topluluk Danışmanı Doç. Dr. Tansel Yazıcıoğlu, ‘’Böylesine güzel ve anlamlı bir günde coşkulu bir şarkıyla sizlerle olmak gerçekten çok güzel. Çağdaş ve geleceğe güvenle bakabilen bir toplum olmanın temel koşulu tüm bireylerin imkân ve haklara sahip olmasıdır. Birlik ve beraberlik içinde ortak vizyon ve ortak hedefleri gerçekleştirmek istiyorsak öncelikle temel hakların yerine getirilmesi gerekmektedir. Özel gereksinimli bireylerin en çok zorlandıkları konuların başında toplumla yaşam ve toplumla eşit haklar gelmektedir. Dolayısıyla hepimizin bu konuda sorumlulukları var. Bizler sorumluluk üstlenmeliyiz ki tüm bireylerin eşit haklara sahip olmasının önünü açmalıyız.’’ ifadelerini kullandı.

Engelli bireylerin; eğitim hakkı, eğitimde fırsat eşitliği, kapsayıcı eğitim, çeşitlilik, erişim, aidiyet, nöroçeşitlilik ve Türkiye de kapsayıcı eğitim konularında katılımcıların farkındalığını arttıran bilgiler veren Prof. Dr. Serhat Odluyurt, ‘’Özel gereksinimli bireylerin fırsat eşitliği konusunu yıllardır dile getiriyoruz. Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü kabul ediliyor. Birleşmiş Milletlerin bu günü farkındalık günü olarak kabul etmesi daha kapsayıcı hale getiriyor. Dünya Engelliler Günü kutlama şeklinde değil de farkındalık şeklinde görülmelidir. Türk Dil Kurumuna baktığımız zaman engel kelimesi bir şeyin gerçekleşmesini önleyen sebep, engelle karşılaşmak, mahsur vb. şeklindedir. Farkındalık oluşturmaya çalıştığımız engel kavramı bireye özgü olup biyolojik faktörlerden kaynaklıdır. Birleşmiş Milletler engelli bireylerle ilgili şöyle diyor ‘Engelli kavramı; diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ve algısal bozukluğu olan kişileri içermektedir. Yani bireysel engel kişiden kaynaklanabiliyor. Diğer bir konumuz ise hak konusudur. Hak kavramı Türk Dil Kurumu sözlüğünde hak ‘Adaletin, hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç’ şeklindedir. Hepimizin toplumsal olarak Sağlık, eğitim, adalet gibi haklarımız var. Eğitim hakkı da bugün konuşacağımız konular arasında var. Bireyin vatandaşı olduğu devletten kendisini eğitmesini talep etme hakkı var. Devletin özellikle zorunlu eğitimde bireyleri eğitmesi ve olanakları sağlamasıyla ilgili hükümlülükleri var. Özel gereksinimli bireyler için tanınan onların hayatını kolaylaştıran bazı düzenlemeler lütuf değil haktır.’’ ifadelerini kullandı.

Program, Prof. Dr. Serhat Odluyurt’un öğrencilerimizin sorularını cevaplaması ve Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Küçükçene’nin, Serhat Odluyurt’a plaket vermesi ile sona erdi.